معرفی رشته فیزیوتراپی

رشد جمعیت و توسعه زندگی ماشینی منجر به افزایش تصادفات و آسیب های ناشی از آن گردیده و پیشرفت تکنولوژی و افزایش استفاده از وسایلی چون رایانه و تلفن همراه و در نتیجه اختلالات حرکتی ناشی از قرار گرفتن در وضعیت های غلط به مدت طولانی و نیز فزایش سن جامعه و مشکلات سالمندی، روز به روز در دنیا بیشتر می شود. رشته فیزیوتراپی یکی از شاخه های علوم پزشکی است که در مورد آسیب ها، بیماری های ناشی از افزایش سن، و نیز عوامل محیطی منجر به اختلال عملکرد، اقدام به پیشگیری، درمان و یا توانبخشی (در مواردی که درمان امکانپذیر نیست) می نمایند. کلمه فیزیوتراپی از دو بخش تشکیل شده است فیزیو به مفهوم عوامل فیزیکی و تراپی به معنای درمان است. فیزیوتراپی در واقع همان درمان فیزیکی است و بر خلاف رشته های دیگر طب که از داروها و مواد شیمیایی برای درمان بیمار استفاده می کند، فیزیوتراپی با استفاده از سری عوامل و پدیده های فیزیکی درمان را انجام می دهد. فیزیوتراپی علم درمان اختلالات جسمی حرکتی با استفاده از تمرینات درمانی و کاربرد عوامل فیزیکی (مانند گرما ، سرما ، نور ، الکتریسیته و ...) می باشد. هدف از فیزیوتراپی بازگرداندن و حفظ تواناییهای از دست رفته بیماران است. متخصصین این رشته همراه با سایر اعضای تیم توانبخشی در جهت بالا بردن کیفیت زندگی بیماران و پیشگیری و درمان عوارض بسیاری از بیماریها و ناتوانی های اسکلتی عضلانی کوشش می کنند. برای این منظور فیزیوتراپی از علومی مانند کینزیولوژی ، بیومکانیک و علوم پزشکی بهره می گیرد تا بتوان حرکات انسان را به نحوی اصلاح نمود تا فرد بتواند در فعالیت های روزمره خود تا آنجا که امکان دارد مستقل گردد.

مهمترین عوامل فیزیکی، مکانیکی، تکنیک ها و روش های درمانی توسط فیزیوتراپیست ها عبارتند از:

ماوراء بنفش، گرما (هات پک، امواج مادون قرمز ..) ، سرما، جریان های الکتریکی با فرکانس پایین (مانند تنس، فارادیک و اینترفرنشیال) عوامل الکترومغناطیسی ، لیزر و دیاترمی امواج ماورای صوت ماساژ، تمرینات درمانی

حیطه های درمان فیزیوتراپی: بیماریهای ارتوپدی بیماریهای مغز و اعصاب بیماریهای قلبی عروقی و تنفسی بیماریهای روماتیسمی و پوستی عوارض ناشی از انواع جراحی ها و سوختگی بیماریهای زنان و زایمان عوارض ناشی از دیابت و بیماریهای کلیه و مجاری سیستم ادراری حوزه فیزیوتراپی بیماران بستری در بخش های مختلف بیمارستان مانند ای سی یو همانطور که ملاحظه می گردد حوزه کاری فیزیوتراپی بسیار وسیع می باشد و د در همه زمینه های پزشکی کاربرد دارد.

تاریخچه فیزیوتراپی در ایران:

۱۳۴۴ - تأسیس مدرسه عالی فیزیوتراپی در ایران و تأسیس انجمن فیزیوتراپی با همکاری نماینده WHO خانم Johnson

۱۳۵۹- عضویت ایران در  WCPT

۱۳۶۷ - راه اندازی دوره های کارشناسی ارشد فیزیوتراپی

۱۳۷۵ - راه اندازی دوره های فیزیوتراپی

۱۳۷۸- اجازه تأسیس مراکز فیزیوتراپی به فیزیوتراپیست ها

۱۳۸۱- اخذ شماره نظام پزشکی فیزیوتراپی از سازمان نظام پزشکیPhD

موقعیت شغلی در ایران:

در حال حاضر فارغ التحصیلان رشته فیزیوتراپی علاوه بر استخدام در مراکز دولتی می تواند بعد از گذراندن دوران طرح و به دست آوردن سابقه کار لازم اقدام به تاسیس کلینیک خصوصی فیزیوتراپی کنند. علاوه بر کار در کلنیک خصوصی همچنین می توانند جذب بیمارستان ها، مراکز توانبخشی و فدراسیون های ورزشی گردند. در ضمن امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی نیز در داخل کشور میسر است.

• آدرس :کرمانشاه، بلوار کمربندی غربی، روبه روی باغ گلها، دانشکده علوم توانبخشی